Download hier je bericht, wanneer we een linkje delen voor bv een kranten bericht kan je deze niet altijd lezen wanneer je geen abonnement hebt.  Hieronder kan je het betreffende bericht downloaden en lezen in een pdf bestand. Of lees hieronder het bericht op onze website

Manifest Vraagt Om Provinciale Regie Over De Kwaliteit Van Ons Landschap Omrop Fryslan

Manifest vraagt om provinciale regie over de kwaliteit van  ons landschap

Remco de Vries 

Een nieuw op te richten provinciale welstandscommissie landschap moet voor meer grip zorgen op het behoud van alles wat mooi is aan het Friese landschap.

Dat is het belangrijkste punt van het manifest 'Wenje yn it Lânskip' dat woensdagmiddag in Leeuwarden is gepresenteerd. Dat gebeurde door een

initiatiefwerkgroep vanuit het Obe Postma Selskip.

Deze in 1963 overleden Friese dichter had een sterke band met het landschap. En dat landschap zal de komende jaren flink veranderen, terwijl er voor de inrichting daarvan niemand op tijd de regie kan pakken om de kwaliteiten van het landschap te bewaken. In 2006 is daar door de provinciale politiek nog toe opgeroepen, zo zegt lid van het Obe Postma Selskip en oud-hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant Rimmer Mulder. Dat is echter enigszins blijven liggen, en dat terwijl de Friezen een groot deel van hun identiteit uit dat landschap halen. De nieuwe welstandscommissie moet de bevoegdheid krijgen om plannen tegen te houden, zo zegt directeur Wiebe Bouma van Landschapsbeheer Friesland die ook in de werkgroep zit.

Grootschalige ingrepen

Volgens Bouma gaat het dan om: "Echt grootschalige ingrepen op ons landschap, zoals energieparken en windmolenparken. Niet dat we tegen energie zijn, maar het zorgt wel voor een ander aanzicht."

"Alles bij elkaar; nieuwe infrastructuur, woningbouw en grootschalige industrie langs snelwegen, het is een keer 'ho'", stelt Bouma. "Er zijn veel Friezen die zich daar zorgen over maken. En wij als landschapsbeheer zeker."Als je alles laat gaan, groeien Sneek, Joure, Heerenveen en Drachten uiteindelijk aan elkaar vast met industrie en woningbouw, denkt de werkgroep. Dat terwijl je het met slimme oplossingen, bijvoorbeeld het ruimtebeslag van nieuwbouw, voor een groot deel kan beperken tot de bestaande kernen. Niet dat er in dorpen en buurtschappen niets meer bij kan komen, maar de bewoners daarvan moeten er wel bij betrokken worden. De ruimtelijke ordening van Nederland zit echter behoorlijk ingewikkeld in elkaar, waarbij het Rijk aangegeven heeft nu ook meer de regie te willen nemen. Water en bodem moeten daarbij leidend zijn. Daartegenover staat de nieuwe omgevingswet waarin de bevoegdheid over die ruimtelijke ordening vooral bij gemeenten komt te liggen.

Versnipperd

Toch is dit manifest vooral gericht aan de provinciale politiek, zo zegt Bouma: "Wij willen iets presenteren vlak voor de verkiezingen en hopen dat er een gedeputeerde wordt aangewezen die de landschapspet op krijgt, want het is nu allemaal versnipperd. Het gebeurt allemaal in het landschap en daar is niemand verantwoordelijk voor."

Bron; omroep Fryslan ; Remco de Vries